Iskolakezdős, "bazdmeg, már szeptember van" felkészítő szettNéhány tanács, tőlem, nektek, hogy enyhítsem a fájdalmatok, középiskola edition.


Ugyan itt: a mai nap slattyogott ki a híres varázsló trió a 9¾-ik vágányra, hogy feldobálja a kölyköket a Roxfort felé tartó vonatra. Főleg ennek az emlékére írtam meg ezt a bejegyzést.


Kényelmes táskát hordj, amibe mindent bele tudsz dobálni, ami kellhet. Lehetőleg hátizsák legyen, az oldaltáskákat cipelni a legrosszabb – nem feltétlen éri meg azokkal szenvedni, csak hogy jobban nézz ki.
Utolsó évben, mikor már úgy is mindegy mit csinálsz, már simán hurcolhatod azt a 2 lopott tollat meg a „mindenes” füzetet (amiben az összes órádról van 3-4 mondatnyi jegyzet) egy vászon tatyóban, de most koncentráljunk az első 2-3 évre (esetleg 4, ha 0. évben is szoptatok).


Ha van szekrényetek az iskolában: minden cuccotokat (legyen az tankönyv, füzet, kötelezők, atlaszok, tesi cucc, egyenruha, meleg öltözet, kacatok, stb) vigyétek be az első pár napban, amennyit csak tudtok!!! Egyik legpraktikusabb taktika ez; minden, amire szükségetek lehet ott lesz kéznél, és ha valamit haza kell vinni, csak bedobod a táskádba, mielőtt lelépnél.


Eszetekbe ne jusson hazacipelni a tankönyveket, ha esetleg házi feladat írásra vetemedtek. Helyette keressétek ki az adott feladatokat, amiket meg kell csinálnotok vagy azt a szövegrészletet, amit elemeznetek kell és fotózzátok le. Mínusz 2 kg a táskátok tartalmából.


Fölösleges kiöltözni az iskolába. Sokak azért csinálják, hogy jó benyomást tegyenek a diáktársaikra, csinosabbnak, szebbnek érezzék magukat, stb. és ezt meg is értem, de x idő múlva a tanulók nagy része realizálja, hogy nem éri meg full puccban bejárni mert 1) akár 8-9 órákat is bent rohadhatsz, akkor sokkal jobb kényelmes ruhákban lenni, 2) reggel csak azért felkelni akár órákkal hamarabb, hogy 10/10-esre rakd össze magad egyszerűen nem éri meg.


Az első 1-2 évben jelenj meg minden szaron; évnyitó, évzáró, ünnepélyek, előadások, hogy a hátralevő 2-3 évben ellóghasd őket (ha már megszokták, hogy jelen vagy, kicsi az esélye annak, hogy észreveszik, hogy már nem vagy ott az ilyen eseményeken).


Mindig középső padsorba ülj! Ha előre ülsz, a tanárok sokkal hamarabb megjegyeznek, nagyobb a valószínűsége, hogy felszólítanak és könnyebben észreveszik, ha nem vagy ott az órájukon. Ha leghátulra ülsz, akkor már az első nap azt az üzenetet küldöd, hogy leszarod az órákat, te aludni fogsz és telefonozni – ez nem feltétlenül lesz így, de a tanároknak általában ez jön le belőle.
Alakítsatok ki a baráti körötökkel egy squad spotot az iskola területén, amit az évek alatt kisajátítotok magatoknak. Ott lehet a későbbiekben punnyadni, ebédelni, ha lógtok (és elég kieső a szóban forgó hely) meghúzhatjátok magatokat arra az időre. Fontos, hogy ezt minden évben be kell foglalni minden alkalommal, különben nagyon egyszerűen elhappolják előletek. Ezt akár egyedül is meglehet csinálni, ha nem vagytok haverkodó típusok.


Pacsizz le a büféssel. Még ha ritkán is veszel ott valamit, a büféssel mindig megéri jó kapcsolatot alakítani, mert tőle rengeget infót, pletykát hallhatsz, hiszen sokan beszélgetnek vele, valamint ha lyukasod van vagy lógsz, simán odakönyökölhetsz mellé csevegni a szabadidődben.


Tanárokat is említve, figyeljétek meg a viselkedésük, mi az, amire érzékenyek, mi az, amit értékelnek. Ezektől függően néha bókoljatok, kérdezzetek bele olyan témákba órán, amikről feltűnően szenvedélyesen beszélnek, néha szálljatok be ésszerű, kulturált vitákba. Lássák, hogy figyelmesek vagytok.
Kisebb tippek:
Magyar óra előtti szünetben olvassatok egy olyan könyvet, ami érdekelheti a tanárt – higgyétek el, észre fogja venni, talán még meg is szólít titeket miatta, mikor bejön a terembe/távozik onnan.
Ha ritkán van órátok egy tanárral (pl. heti 1 alkalommal), kérdezzetek rá, hogy van, milyen hétvégéje volt, persze csak futólag. Meg fogja jegyezni.
Ha valami kérdésetek van, esetleg véleményre lennétek kíváncsiak, keressétek fel a tanárt vagy menjetek oda óra után, hogy négyszemközt tudjatok beszélni és jobban ki tudjátok fejteni a témátokat.
Szünetben, ha már a teremben tartózkodik a tanár, próbáljátok bevonni a beszélgetésetekbe „A Tanár nő/úr mit gondol arról, hogy…?” Apróság, de sokat tud nyomni a latban.


Ne klikkesedj. Lehet egy megszokott köröd, de abból is szakadj ki időnként és menj oda másokhoz. Mindenkivel próbálj jó kapcsolatot kialakítani – nagyon jól tud jönni, ha adatokat kell begyűjteni egy munkához.


Órán, még ha nem is érdekel egy téma, tegyél úgy, mintha figyelnél. Álmodozhatsz és gondolkozhatsz a mohák szaporodásán is, az nem lényeg, viszont az fontos, hogy sokszor teremts szemkontaktust a tanárral és néha bólogass. Ők nem tudják, hogy amúgy azt se tudod milyen órára ültél be.


Don't let the Muggles get you down.

Megjegyzéseket a jobb felső sarokban kacérkodó COMMENT(S) feliratra kattintva hagyhattok.

Megjegyzések

  1. USEFULESTEST SHIT EVER

    ha valaki ezzel megtalált volna anno a lábát nyalogatnám életem végéig (ew kinky)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Transz* fun; hogyan ne halj meg nyáron

Milyen egy nonbinary személlyel kapcsolatban élni?