Lazy Sunday


Rövid novella arról, hogy a srácok általában hogyan töltik a vasárnapjaikat; többnyire tompulással és rossz humorral.

LAZY SUNDAY

 Csámpásan járatta végig az ujjait a lepedőn a másik után kutatva, de pár másodpercnyi tapogatás után se találta az angol puha bőrét, esetleg a ruhája anyagát. Semmi más, csak fehér lepedő.
 Úgy elsüppedt a maga alá gyömöszölt takaróban, hogy kénytelen volt felkönyökölni ahhoz, hogy körbenézzen a szobában. Az óra az asztalon reggel kilencet mutatott, ő pedig legszívesebben középső ujjával tette volna ugyan azt, amiért megint ilyen korán felébredt. Miután elhagyta az ágyat nagyjából magára igazította a gyűrött pólóját és az ujját beleakasztva az alsója gumírozott szélébe, kimanőverezte a seggéből a rossz helyen tartózkodó alsónemű anyagot. Kicsoszogott J túlságosan világos szobájából, hogy elszürcsöljön egy túlságosan forró teát a túlságosan early bird barátja mellett. Előtte azért a hóna alá csapta a laptopját.
 J már a második kávéját itta – ezt K onnan állapította meg, hogy a mosogatóban heverészett az első kiskanál, amiről az angol rendszeresen megfeledkezett. A kávézóasztaluk szélére illesztette a bögréjét, biccentett a kanálpazarlónak, aki a kanapé végébe kuckolt be és letelepedett mellé, ölében a hűséges masinájával. Egy darabig csak gubbasztottak egymással szemben, J a tv-t bambulta, a haja kócos hullámokban az arca egyik oldalán, szemüvege maszatos volt, a nadrágja csálén állt rajta. K a tea filter zsinórját a mutatóujja köré csavarva az e-mailjeivel szórakozott, de hamar megunta és a képernyő helyett a barátját kezdte nézni, ahogy az már majdhogynem függőlegesen tartva a bögréjét reménykedett még pár csepp kávéban.
-          Éhes vagy? – kérdezte kicsit félve K, már nem volt kedve bármihez is hozzáérni a konyhában. Szerencséjére a másik csak megrázta a fejét és közelebb kúszott hozzá.
___

-          Biztos vagy benne? Ezelőtt nem sűrűn fürödtem másokkal – bizonytalanul rángatta le a göndör tincseiről a pólót – Oké, ez nem igaz.
-          Ki volt az a pokoli jó pasi, akivel együtt lubickoltál a kádban, eh? Kinek a sebeit nézegetted a térdén az illatos vízben ázva?
-          Te voltál az te barom! – jóízűen nevetve lépett ki az alsógatyájából, ahogy J is tette – De kicsik voltunk még, ahogy a farkad is – Mutató és hüvelykujjával demonstrálta a hosszt.

 Beléptek a szűkös kádba és magukra húzták a fehér, műanyag függönyt, aminek külső felén a periodikus táblázat, belső felén a zuhanyrózsából kifröcsögő vízcseppek virítottak. Álmosan ölelték át egymást a langyos gőzben, J hátán ropogtak a vízsugarak. Állig érő világos haja vizesen tapadt az arcára, barátja teste pedig az övének, így motyogtak lustán egymásnak egy darabig, amit végül K szakított meg.
-          Beszélj.
-          Muszáj? – hajolt el fintorogva, tusfürdő után kutatva a kád peremén.
-          Bocsi, így nem értem.
-          Gonosz vagy. Tudod, hogy szégyellős vagyok – finom akcentussal, lassan ejtette a szavakat, miközben hozzávágta a flakont a folyamatosan mosolygó magyar szőrös mellkasának, amin a vízcseppek megállás nélkül peregtek, le a hasára, majd lejjebb és lejjebb…
-          Imádom – szája sarkában apró ráncok, gyönyörködve hallgatta, ahogy J óvatosan forgat meg minden szót a szájában, mielőtt kimondaná.
 Lomhán mozogva mosdatták hol maguk, hol a másikat, pedig az álmot már rég kimosta a fürdővíz a szemükből.
___

 Megint az ágyon fetrengtek, egyiken fehér alsónadrág, másikon ananász mintás, a pólókig még nem jutottak el.
-          Mit csináljunk ma?
-          Nemtom.
-          Egymást? – balról szemforgatás K-tól, J kuncogni kezdett.
-          Most csináltuk.
-          Te mondogatod, hogy az idő relatív.
-          Mert az – lustán az asztalon heverő laptop után nyúlt, mikor Jimmy az egyik, ebben a pózban gömbölydeden feszülő ananászba harapott – Mi a szar?!
-          Többször vehetnéd kölcsön a cuccaim.
-          Ha az azzal jár, hogy picsán marsz, kösz nem – végre lehalászta a gépet és az ölébe dobta, hogy elrejtse az immáron elöl is domborodó déli gyümölcsét – Inkább nézzed a sorozatod, én meg meghúzom magam hátul.
-          Hátul?
-          Fogd már be.
 Fél óra se kellett, J kikergette a szobából a barátját, aki az első tíz percben mindent lespoilerezett neki annak ellenére, hogy soha nem látott még egy epizódot se a Bolondok Aranyából. K röhögve ragadott meg egy „plarent” feliratú pólót (problémái voltak a cserepes növényekkel, pár hónap alatt elárasztotta velük a lakhelyük), amiben később a konyhapulton ücsörögve áztatta a napi második teáját.
 „Mondd J boy, kiderült már dr Mendlowitzról, hogy nő?” Pötyögte le neki üzenetben.
-          MENJ A PICSÁBA – üvöltött válaszul a lakás másik feléről J.
___

 Járt a kezei alatt a kés, lazán mozgatta a pengét, hol a húsba mártotta, hol a zöldségek ropogtak tőle. Telefonról zörgött a zene a háttérben, kicsit rekedtesen énekelte vele a szöveget, miközben a reggebédjükkel foglalkozott. Nagy rajongója volt a The Correspondentsnek, sütés-főzés közben gyakorta az ő muzsikájuk pulzált a lakásban, ahogy akkor is; mialatt az avokádóból sebészi pontossággal kapta ki a magot, a lábai megállás nélkül járták a swing mozdulatokat.
 Ahogy elkészült, a tálakat és tányérokat ráillesztette az egyetlen ép tálcájukra és belavírozott vele a hálóba. J csak félig volt a szobában; pulcsival takart felsőteste kilógott az ablakon, szájában egy cigi, alsója gumijába betűrve egy gyújtó.
-          A jó isten áldjon meg, megbeszéltük, hogy a szobában nem bagózol! – irányzottan belerúgott a rajtakapott rendőr hátsójába.
-          Guacamole?
-          Guacamole.
___

 Órák teltek el, J bágyadtan hallgatta, ahogy barátja lassan egyik jegyzetfüzete végére ér; ez alkalommal egy görög útjáról mesélt neki, arcán nosztalgia, szemeiben öröm. Imádta, mikor a magyart magával ragadták az emlékek és mindent, ami eszébe jutott beletűzdelt a már így is izgalomtól csöpögő írásaiba. Azt pedig különösen élvezte, ha valamit magyarul szavalt fel neki – még ha nem is értett mindent.
___

-          Nézd, egy bébi polip! – mutatott laptopja képernyőjére J, akkor már a kanapén elfolyva, hosszú lábain sötétkék nadrággal.
-          Nézd, polipos japán pornó! – vakkantott fel újra, könyökével K-t bökdösve.
-          Nézd, polipos sushi! Valamikor elmehetnénk sushizni – merengett el, szemüvege kerek lencséin késő délutáni fények villantak át.
-          Már megint tumblrön lógsz? – tette le a filcet grimaszolva. Ahogy megvakarta az orrát, véletlen fekete maszatot rajzolt az arcára.
-          „Már megint tumblrön lógsz?!” – figurázta ki J, a végét elnevette – Ja, mert nem foglalkozol velem, csak azt a butaságot csinálod.
-          Ez egy lista, hogy hétfőn miket kell megcsinálnom, tudod, hogy szeretem összeírni a dolgaim! – füle mögé csúsztatta a filcet, most egy színes tollal pingált – Mindjárt kész vagyok, mellesleg.
-          Mire jók a listák? – tolta le az öléből a gépet, hogy közelebb araszolhasson K-hoz és megnézze magának az A4-es lapot.

TO DO LIST

fürödj
egyél valamit reggel
bogyókat vedd be
e-mail check
Szendreinek papírok
irodában 100-kor meeting
ebédelj
Cornelnak fizess vissza
hazafele bolt (lista a füzetben)
 Zsöminek kaja
10 km futás
vacsorázz
írni való (lista a füzetben)
altató

-          Zsömi?
-          Átírhatom Jamesre – heves fejrázás J-től – A listák pedig azért jók, mert így tudom mik a teendőim, motivál, ha valamit megcsinálok róla és nap végén is nyugodtabban ülök felette, ha minden ki van pipálva. Valamiért…jobban érzem magam tőlük. Tudod.
-          Hát persze – kócolta össze a fekete tincseket, aztán felpattant és határozottan egyenesedett ki (lentről, a kanapé párnái közül K így még a 3 métert is kinézte belőle) – Menjünk, sétáljunk egyet, cigizhetnékem van!

 Csak pár utcahosszt jártak meg, ezalatt három szálat falt fel a parázs; kettőt J szívott el, egyet K tarhált az angoltól. Már alkonyat volt, a naplementét megint kihagyták, mert a házak, üzletek táblái és klubok lámpái miatt alig lehetett látni és K ezt nagyon nem szerette. Hiányzott neki az utazás, a szabadon végignézett napfelkelték és naplementék, a növények, a színek, az a sok „más”.
 Ezen gondolkodva mélyesztette kezeit a zsebeibe – J keze követte az egyiket, erre felriadva csöppent vissza a hűvös, londoni valóságba. Jimmy dohányszagú ujjai, a város moraja, a szex shop villódzó neonlámpái; ezek az apró dolgok voltak neki most az utazásai. Erdők helyett a konyha ablakában ülő virágok zöldelltek. A tarka, antik berendezés a lakásukban, J itt-ott elhagyott vackai. Ez volt számára a más.
___

 Minden vasárnap este elkezdenek egy filmet és minden vasárnap este egymásba gabalyodva hagyták ki a végét.
___
-          Kicsit éhes vagyok.
-          Ja, én is. Rendeljünk valamit?
-          Pizza? Burger? – nadrág nélkül mászott el a telefonjáig, akkor annak a fénye csillant vissza a szemüvegéről, kéken, hidegen.
-          Ilyen sorrendben – nyögte ki fáradtan, ahogy elnyúlt az óriási mandalával díszített pokrócon, majd két precíz mozdulattal maga köré csavarta azt.
-          Azt mondták húsz perc és itt lesz a kaja, ez tudod mit jelent? – vonta fel a szemöldökét J.


___


Az eredeti történetet ITT tudjátok olvasni.
Megjegyzéseket a jobb felső sarokban kacérkodó COMMENT(S) feliratra kattintva hagyhattok.Megjegyzések

 1. It too cute. Im ded.
  PLARENT!!! <3
  Hazaértem vedelésből és éppen meg akartam halni aztán megleltem eztitteztacsodát és most nyugodtan fogok aludni thank boi

  VálaszTörlés
 2. Jfc, hát szaltózok kettőt ültemben, ez olyan édes

  VálaszTörlés
 3. Idehugyozok. Im in love. Úristennn! <3 I..I can't...Nagyon tetszett hogy ilyen nyugis az egész, és jézus hát Jimmy baby lehet ennél is édesebb? Éjbölt pedig kérem férjemnek, most azonnal! Még megdobálhatsz minket ehhez hasonló finomságokkal egész nyugodtan!......Annyira édesek <333

  VálaszTörlés
 4. @Mercedesz Schier; No pls no ded come back!! És ugyan, én köszi, hogy halálodon is elolvastad!

  @Névtelen 1; Egy akrobata olvasó, remek!

  @Névtelen 2; Ha így tetszenek ezek a nyugodt hangvételű dolgok, akkor többet "vetek papírra", mert rengeteg ötletem van, csak nem valósítom meg, azzal az ürüggyel, hogy "unalmas lenne". Az Éjbölön kiégtem, imádom, mikor valaki így ejti, nem hogy így is írja lol. Köszönöm a kommentet!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Transz* fun; hogyan ne halj meg nyáron

Milyen egy nonbinary személlyel kapcsolatban élni?